רעות וקרן שתי חברות שסיימו ללמוד ביחד והחליטו לפתוח עסק משותף עוד במהלך תקופת הלימודים. רעות וקרן הגיעו ליניב המגשר לגישור עסקי מאחר ובחצי השנה הראשונה היה קשה לשתיהן, אביה של רעות, עזר ושכר עבורן סטודיו לצורך עבודתן. הבנות מנהלות ביחד חנות לעיצוב בגדים. העסק הוא של ביגוד. רעות מעצבת את הבגד וקרן מעצבת תכשיטים ואפליקציות ומשלבת את כישרונה בכישרון של רעות.
עד עתה, העסק התנהל באופן מסחרר. לדעתן של הבנות הן הצליחו בזמן קצר ביותר. יחד עם זאת החופש הכלכלי וחופש התנועה כעצמאיות ממכר אותן.
עד עתה, קיבלו כמה פניות מחברות שונות להתמזג. הפנייה האחרונה היא המרכזית.
הבנות מספרות שהפגישה הראשונה שלהן עם החברה הייתה די מבהילה מנקודת הראות של רעות מכיוון שהייתה שם סוללה של עורכי דין, של החברה כמובן, בפגישה דובר על העיצובים, כמובן, ורעות שמרגישה "כמו ילדה קטנה" חשה מאוימת ממספר האנשים ותפקידיהם. מה שגרם לה להרגיש מאוד קטנה. קרן לעומתה, הסתכלה על הסיטואציה מזווית אחרת: קרן רואה בכך מעין פרגון להן ולעיצובים שלהן וכי בעלי התפקידים והאנשים ומכובדים שהיו בפגישה, הגיעו כדי לראות את הבנות ושהיחס היה כאל "מלכות" וכל הסיטואציה הייתה "מגניבה". רעות חוששת מכך שהיא לוקחת סיכונים. ומרגישה טוב בעסק הקטן שלה.
גישור סכסוך עסקי
הסכסוך הוא על הצעה מחברה מאוד מצליחה. ההצעה היא שהחברה תרכוש אחוז מסוים מהחברה שלהן ויפרסמו אותן. לדעתה של קרן, החברה הזו תגרום להן להצליח יותר ממה שהצליחו עד עתה מכיוון שזו חברה מאוד חזקה בשוק. לדעתה של רעות, בתמורה לחתימת החוזה עם החברה הן צריכות להפוך את העסק הקטן והאינטימי שלהן, למשהו גדול ומסחרי. לדעתה של רעות, הן לא התכוונו לכך כאשר הקימו את העסק, רעות רואה לדעתה, את העסק שלה מתפתח עם השנים. רעות חוששת מהפילטרים של חברה גדולה ומסחרית וכי הכישרון שלה ושל חברתה, קרן, לא יוכל לבוא לידי ביטוי. לדעתה של קרן, הן מיצו את יכולתן ביחד וזה הזמן לגדול בעזרת חברה גדולה יותר ולמנף את עצמן אל שוק גדול יותר עם רווחים נאים. קרן ורעות אוחזות כל אחת בעמדתה ולא מסכימות להיכנס ביחד תחת כנפי חברה גדולה קרן חושבת שכנפי החברה הגדולה, הן יוכלו לעוף למרחקים. רעות חוששת שבהתחברות לחברה גדולה, בעצם לא יהיה ביטוי לעיצובים הייחודיים שלה ושל קרן. קרן לעומתה, בטוחה שחברה גדולה, לאחר שבדקו ובחנו את יכולותיהן לא יציבו פילטרים וכי ייתנו לבנות את חופש הביטוי שלו הן זקוקות.
רעות לא רוצה לגדול ולא רוצה לוותר על העסק שלה ועם זאת למכור את הכישרון שלה.
קרן ורעות חשבו שזו תהיה הצלחה כבירה. הן מספרות ליניב המגשר, על תחושת ההיי שהייתה להן וליוותה אותן לזמן קצר בלבד, עד שרעות החליטה שזה לא מתאים לה מחשש שהגדילה הזו, תביא לכך שמנהלי החברה יחליטו בשבילה, יכבלו את ידיה ויצמצמו את כישרונה… קרן מזכירה לרעות כי יש עוד דברים. קרן טוענת לביטחון כלכלי והתפתחות מקצועית. רעות לעומתה, רוצה להתפתח לבד, ומאמינה בעסק הקטן שלהן.
יניב המגשר, מברר עם הבנות מה קרה בשבועיים האחרונים?
רעות מספרת כי, לפני כשבוע, קרן לא דיברה ולא אמרה לה דבר, קרן שלחה מכתב חתום ע"י עורך דין, בו היא מזכירה לרעות שחלקה בעסק המשותף הוא 50% וכי היא יכולה למכור את חלקה בעסק המשותף.
קרן חושבת שההתמזגות עם חברה גדולה תציל את העסק .
רעות לא חושבת שיש מה להציל. העסק משגשג .
קרן לא רואה עתיד טוב לעומת רעות שמאמינה בדרכך ובעסק.
לדעתה של רעות, קרן מפחדת שלא תצליח לשכנע את רעות למכור את החברה ואי לכך, קרן מאוד לחוצה ומפחדת. קרן מספרת ליניב המגשר, שהיא לא מסתירה את חששה שבאמנות כמו באמנות, יום אחד למעלה על גג העולם ויום אחר, אתה נאבק על ההצלחה שלה. לדעתה של קרן, רעות צמודה לעקרונות שלה וזה מה שמשמש לה חסם. יניב המגשר, משתמש בטכניקת המסגור, וממסגר את דבריה של קרן ומתאר את שהיא אומרת, באופן חיובי: למעשה מה שקרן מנסה לעשות הוא ליצור איזשהו סוג של אופק מקצועי וכלכלי לעתיד. רעות טוענת שגם היא רוצה להצליח.
יניב המגשר, מתייחס לנאמר בחדר, ומברר עם הבנות, שחוזרות ואומרות כל אחת בזווית אחרת, את המילה "הצלחה". ומתעניין איך כל אחת מהן רואה את ההצלחה. מה זו הצלחה של העסק עבור כל אחת מהן. רעות ביקשה לחלק את האינטרסים לשניים: אינטרס של חופש כלכלי ואינטרס של חופש יצירתי, אומנותי.
קרן רואה את ההצלחה במוניטין והכרה והחופש לעשות כרצונה מבחינה יצירתית.
רעות: רואה את ההצלחה בהכרה, מתפרנסת בכבוד ולא צריכה עזרה. כמובן שחופש יצירתי.
יניב המגשר מגיע למסקנה המתבקשת: שתי הבנות רוצות למעשה את אותו הדבר. לשתיהן מטרה משותפת. הבעיה היא היישום.
בשלב זה, מחליט יניב המגשר להזמין את הבנות לפגישה אישית. ראשונה הוא מזמין את רעות.
יניב המגשר מסביר לרעות שהפגישה האישית נועדה לתת את המרחב לשיחה פתוחה ונינוחה. אמנם ברדיו יש מאזינים רבים אך כאן באולפן זה רק רעות ויניב המגשר.
יניב המגשר, שואל את רעות מה המשמעות של הוויכוח הזה מבחינתה? כיצד היא רואה אותו?
בפגישה האישית, רעות חושפת בפני יניב המגשר, את כאבה. לדעתה הקמת העסק דרש עבודה מאומצת ביותר.מה שהביא אותה לידי עצמאות כלכלית ובטחון יצירתי. רעות מבינה שהתמזגות עם חברה גדולה ייתן לה אמנם ביטחון כלכלי לתקופה אך החשש הכבד שלה הוא מפני פיטורין אפשריים בעתיד. רעות אומרת שלמעשה יכלה לעשות את אותו מסלול כמו בוגרי כיתתה. לעבוד ולעצב עבור חברות גדולות תמורת תלוש משכורת קבוע ותנאים שהוכתבו להם. "זה לא מה שאני מחפשת. אני מחפשת עצמאות יצירתית וכלכלית". יניב המגשר, שאל את רעות מה לדעתה קרן מחפשת? לפי דעתה של רעות קרן לחוצה על כסף. לדעתה, קרן חוששת שהן לא תקבלנה עוד הזדמנויות. קרן אולי גם לא מאמינה בעסק הזה. רעות רואה את העבודה המשותפת ביניהן כעבודה יפה, יצירתית ומדהימה. רעות רואה את ההתמזגות עם החברה כמעין הגבלה. רעות לא רוצה שיגבילו אותה ביצירתיות. רעות מבינה שהחברה תשקיע ותשלם להן כסף. רעות לא רואה את העיצובים שלה עוברים תחת פילטרים של חברה גדולה. רעות מודה שמציעים להן שיווק, ואולי ביטחון כלכלי ולמעשה "רוכשים" אותן.
יניב המגשר, מבקש מרעות לדמיין מלאך שאומר לה שהוא לוקח על עצמו את השיווק וכלום ושום דבר לא משתנה. לא יהיו פילטרים, לא נוגעים ביצירה. רעות עדיין רואה את המלאך הדמיוני "מתערב" במעשיה. רעות חוששת שהוא יגביל אותה במידות, בכמויות, רעות רואה גם את השיווק בידיה. יניב המגשר מבקש ממנה לדמיין שיש לה גם זכות וטו על השיווק. מה אז? רעות טוענת שאין כאן קסמים. לדעתה, ההתמזגות עם חברה גדולה היא פרגון אמיתי, שמחזק אותה מאוד. ובעצם, אולי רעות מאיימת על החברה הזו? ואם כך, אז בעצם, לדעתה של רעות,היא לא צריכה בכלל את החברה הזו.
יניב המגשר, מציג בפני רעות את דעתה של קרן. קרן כן רוצה להתמזג. היא בעצם המחצית בעסק הזה. לדעתה של קרן, יכול להיות שצריך לשקול את הביטחון הכלכלי שהחברה מציעה.
רעות לא רוצה להיות שכירה, היא יודעת מה היא שווה. לדבריה היא לא יכולה לדעת מה יהיה בעתיד. לדברי רעות,אין לה בעיה כלכלית. הן באות מרקע שונה וכי אביה נתן לה את הכסף לסטודיו לא כדי שהן יוכלו לעבוד אלא כדי שהן יוכלו ליצור עוד כסף… רעות, לדבריה, לכישרון ולעצמאות אין מחיר. יניב המגשר, מעיר לרעות שגם היא וגם קרן חושבות ואומרות אותו דבר ובעצם יש להן עמדות שונות. דרך יישום האינטרסים שונה. יניב המגשר, מברר עם רעות, בפגישה האישית, האם ההתנגדות שלה נובעת מכך שהיא קראה את ההסכם או נאמרו לה התנאים. רעות מבינה שבעל החברה בעצם רוצה לרכוש אותן.
בשלב זה יניב המגשר מבקש מהבנות להתחלף ומזמין את קרן לפגישה האישית. גם לקרן, יניב המגשר מסביר שהמטרה בפגישה האישית,היא ליצור שיח קצת יותר אישי. יניב המגשר מבקש לדעת מקרן מה היא רוצה. קרן, מבקשת לגדול ולהתפתח להגיע לכמה שיותר לקוחות, ולממש את הכישרון שלה בגדול. רעות, לדעתה של קרן, רוצה להישאר בפינה שלה. רעות חוששת לאבד את העצמאות שלה. לדעתה של קרן, רעות חוששת לאבד את חופש היצירתיות שלה. קרן חושבת שגם אם יהיו אילוצים מסוימים, צריך להאמין בכישרון שלהן. קרן חושבת, שאם רעות באמת מאמינה בכישרון שלה, היא צריכה לסמוך על עצמה ועל קרן, על הנאמנות בין שתיהן. קרן מודעת לדבריה, שיהיה מחיר לכניסה לחברה גדולה. יניב המגשר, מבקש מקרן לספר לו על העסק. קרן מספרת ליניב שהיא מאמינה שהעסק הזה יגדל אבל ברור לה שתחת כנפי חברה גדולה, הן יוכלו להתפתח ולגדול. יניב המגשר, בשלב זה, מברר עם קרן, מדוע גם היא וגם רעות, כל הזמן "מבינות שיש מחיר". יניב המגשר, מבקש להבין מקרן, מהו המחיר, על מה הן מדברות. קרן מסבירה ליניב המגשר, שהמחיר הוא בכך שכעצמאיות הן מחליטות לטוב ולרע לגבי כל דבר. הן משלמות על טעויות ומרוויחות מהצלחות. אין מי שיעמוד להן מעל הראש, אין פילטרים. האחריות כולה מוטלת כל כתפיהן על כל המשמעויות. כשכירים, יהיה מי שיבקר, יבדוק, והאחריות תתחלק. יניב המגשר מנסה לתת לקרן מצב היפותטי, לדמיין שהיא מקבלת סכום נאה, ועובדת בחברה. לאחר שנה, מפטרים אותה. האם זה יהיה מחיר שווה? לדעתה של קרן, לא. קרן אומרת ליניב שהמחיר עליו הן מדברות, זניח מבחינתה. לדעתה, מבחינת רעות, המחיר הוא וויתור על חופש היצירה.
יניב המגשר, כבכל תכנית, פונה אל המאזינים להשתתף בדיון.
מאזינה: לדעת המאזינה,הבנות בתחילת דרכן. המאזינה מציעה לבנות להקשיב ולפתח את הרעיון, להתייעץ עם עורך דין ולחתום על חוזה. לדעתה אין שום צורך להתנגד. כדאי ושווה לבדוק מכל הכיוונים את כל ההצעות.
מאזין: מעלה שתי נקודות: "השלם עולה על סכום חלקיו" המאזין מסביר: הן יפיקו ביחד הרבה יותר מאשר כל אחת בנפרד.
רעות הגיבה למאזינה בהסבר שהיא לא מוכנה שירכשו אותה.
יניב המגשר, מזמין את רעות להצטרף והפגישה היא משותפת: יניב מסביר לבנות שבעצם המחיר עליו הבנות מדברות, זוהי בעצם עמדה. רעות, אומרת שמה שמפריע לה זה שהן שותפות ובעצם אלו מעין נישואין. לרעות מפריע שקרן רוצה להכניס שותפים נוספים לחייהן. יניב המגשר, שואל את הבנות האם הדעה של חברתן, חשובה? לשתי הבנות, חשובה מאוד דעתה של החברה. נראה שרעות מתבצרת בעמדתה: "אני לא למכירה". יניב המגשר, עוצר את הבנות בטענה שמה שקורה עכשיו, זהו שיח של חירשים. יניב המגשר, מסביר שהוא לא ייתן הצעות מכיוון שמגשר לא נותן הצעות. הבנות משמיעות הצהרות ונתונות כל אחת בעמדתן. הבנות לא קיבלו ולא קראו הסכמים, לא היה דו-שיח בין הבנות לחברה. יניב המגשר, מאמין שאילו הייתה להם עוד שעה בסבירות גבוהה שהסכסוך היה נפתר….יניב המגשר, גם מציין שהוויכוח הוא תיאורטי בלבד.
פחד מניע לעשות דברים לא טובים.
יניב מציע למאזינים שנתקלים בכל בעיה של סכסוך לא לשבת בשילוב ידיים מהסיבות הברורות: 1) הבעיה לא תיפתר, 2) יניב המגשר בדק: אי אפשר להתקשר בידיים שלובות…
את הסיכום והניתוח של סכסוך עסקי העלתה על הכתב המגשרת רחל יהושע.