מגשר אחד או שני מגשרים
בחרתי לפתוח דווקא בסוגיה זו, כיוון שחשיבותה קריטית להצלחת הגישור והיא מהווה שאלת סף בראיון לבחירת המגשר המתאים עבורכם. ישנם שני סגנונות עבודה בהליך הגישור; הראשון, בו מגשר יחיד מנהל ומוביל את הליך הגישור והשני, בו שני מגשרים מנהלים את הליך הגישור.
אופן ניהול הליך גישור של מגשר אחד ושני מגשרים, שונה באופן דרמטי וישפיע על הצלחת הליך הגישור, על המטרות והתוצאות שאליהם אתם שואפים להגיע. הסיבה לכך נובעת מההבדלים, היתרונות והחסרונות, של כל סגנון.
יתרונותיו של ניהול הליך הגישור על ידי מגשר יחיד, באים לידי ביטוי בהעדר "קואליציה" בין המגשרים, ביחס לנושא או סוגיה מסוימת. המגשר היחיד, מייצר פעילות וסגנון אחיד של ניהול תהליך הגישור. עצם העובדה שיש מגשר אחד מקצר את התהליך במעט, בשל העובדה שאין צורך בתיאום בין שני מגשרים ואין חילוקי דעות בין המגשרים. לכן, אין צורך בשימוש בישיבות מגשרים, לצורך קידום התהליך.
יתרונותיו של ניהול הליך הגישור על ידי שני מגשרים, טמונים, בין היתר, ביכולת של המגשר להתייעץ עם המגשר הנוסף אם עולות סוגיות מורכבות ובעייתיות. שני המגשרים, מהווים גורם מייעץ כפול אחד עבור השני. היכולת להתייעץ עם המגשר השני, חשובה לא רק במישור המקצועי אלא גם במישור האישי. כיוון, שמגשר שמלווה צדדים בהליך מורכב, זקוק אף הוא (לעיתים) להוציא קיטור רגשי. במקרה של זוג מגשרים, המגשר יכול לעשות זאת באופן דיסקרטי ולא אצל צדדים שלישיים. יתרון נוסף בולט הוא, השלמת תכונות אופי ורגש בין שני המגשרים. השלמה זו, מגדילה את הסיכוי ששני הצדדים יתחברו למגשרים (או לפחות עם אחד מהם). הדבר נכון במיוחד בהליך גישור גירושין (בו רצוי לשלב צוות מגשרים משני המינים, מגשר ומגשרת). כך, ניתנת לכל אחד מבני הזוג הזדמנות להתחבר וליצור אמון עם מי שהם מרגישים בנוח איתו. כמו כן, מתאפשרת חלוקת תפקידים במסגרת ההליך, כאשר כל מגשר אחראי על חלק אחר בתהליך. חלוקת עבודה זו, בעלת חשיבות גדולה, כיוון שהיא מהווה דוגמה לצדדים – שאפשר לעבוד ביחד ובשיתוף פעולה למען מטרה אחת. למעשה, מתאפשרת חלוקת קשב, באופן כזה, שכל דבר שיקרה בהליך הגישור ייזכר ויקבל את תשומת הלב המלאה וכל אחד מהצדדים מקבל את מלוא הקשב. כך גם, הנטייה לראות במגשרים כשופטים מופחתת (מגשר יחיד עלול לתת תחושה של שופט).
זכרו! כל מגשר הוא בן אדם בסופו של דבר. גם הוא חולה, גם לו יש משפחה ונסיבות אישיות. כאשר יש שני מגשרים, ניתן להמשיך את הליך הגישור רק עם אחד המגשרים, עד שהשני יחלים ויחזור לעבודה.
המלצה
היתרונות הנלווים לצוות של שני מגשרים, עולים לדעתי על היתרונות של מגשר יחיד, מדובר בהכפלת כח משמעותית. הסיכוי להגיע להסכמות, כאשר צוות של שני מגשרים מוביל את התהליך, גדל באופן משמעותי. אני ממליץ בחום רב, לוודא כי אתם מקבלים שירות משני מגשרים. בהליך גירושין, הייתי ממליץ לוודא שמדובר במגשר ובמגשרת.
שאלות ראיון:
- האם הליך הגישור מתנהל על-ידי שני מגשרים?
- האם יש מגשרת ומגשר?