ניהול סכסוכים בעסק
בשנים האחרונות חלו שינויים משמעותיים בתחום המסחרי ששינו באופן משמעותי את הזמן שמשקיעים מנהלים כיום בפתרון סכסוכים ומשברים. לא רק היקפי הזמן הנדרש לצורך הטיפול בסכסוכים ומשברים בעסק אלא גם אופי ותוכן הטיפול השתנה באופן דרמטי. בשנים האחרונות אין בעל עסק שלא מוצא את עצמו משקיע בסכסוכים ומשברים למול לקוחות, עובדים, ספקים ונותני שירות.
שינויים אלו נובעים מ-4 מגמות עיקריות:
1. שינויי חקיקה – בשנים האחרונות חוזקו מאוד מעמדים וזכויותיהם של הצרכנים (הלקוחות) ושל העובדים. הדבר בא לכדי ביטוי בעשרות חוקים שמטילים על בתי עסק חובות למול הצרכן והעובד והופכים את בית העסק לצד החלש בכל סכסוך או מחלוקת.
2. שינוי תפיסות חברתיות – בשנים האחרונות התחזקה מאוד סוגיית "האני העצמי". הנאמנות לבית העסק הצטמצמה מאוד על חשבון היבטים אחרים והיום נוצרה תחושה שכל אחד "סופר את עצמו בלבד:
3. מדיות דיגיטליות (רשתות חברתיות) – אחד השינויים הבולטים שדורש חשיבה אחרת בכל הנוגע לטיפול בסכסוכים ומשברים וניהול סיכונים היא השימוש שנעשה ברשתות החברתיות לצורך שיימינג וניהול שיח עם בתי עסק.
4. מצב כלכלי – המצב הכלכלי בישראל הוא עדין. למעט חברות ותיקות ועתירות נכסים, עסקים רבים אינם יכולים להרשות לעצמם משברים וסכסוכים ארוכי טווח ובעלויות גדולות.
4 מגמות אלו שינו את האופן שבו מנהלים נאלצים כיום להתמודד עם סכסוכים ומשברים. אם בעבר ניתן היה להוציא תשובה לקונית או לשלוח מכתב עו"ד חריף היום פעולות אלו עלולות דווקא להחריף את המשבר והסכסוך ולהפוך אותו ל-big issue, שיגררו בהכרח השקעת משאבי זמן וכסף רבים.
טיפול נכון בסכסוך ובמשבר על ידי צוות ,(Problems Solvers) PS לאחר קבלת החלטה ניהולית שלכם כמנהלים הנובעת מניתוח רוחב של היבטים שונים (משפטיים, מוניטין, זמן השקעה, תקדים וכן הלאה) יאפשר לכם להשקיע יותר זמן בניהול העסק ופחות זמן בסכסוכים ומשברים וחשוב מכך יעניק לכם את הביטחון והשקט הנפשי שהסכסוך והמשבר לא יצאו בכלל שליטה.
סוגי סכסוכים
כל עסק נתקל באותם סוגי סכסוכים והתמודדות עם כל סכסוך וסכסוך משתנה בהתאם לאופי הצד השני, המצב המשפטי והכלכלי, היקף הסכסוך או המשבר והמשמעויות השונות לעסק עצמו.
סוגי הסכסוכים שכל בעל עסק מתמודד איתם הנם:
1. סכסוך עם עובד – משבר עם עובד מורכב מהיבטים רבים. חוקי המגן השומרים על זכויות העובד, הידע המצוי אצל העובד, הן בהיבט המקצועי והן הניהולי של העסק. ניהול משבר עם עובד דורש ידע רב תחומי הן בפסיכולוגיה וסוציולוגיה של עובדים והן בדיני עבודה והחקיקה הרלוונטית.
2. סכסוך עם צרכן / מקבל שירות – משבר למול צרכן הוא קריטי לעסקי מכיוון שמדובר לא רק בהשלכות של הסכסוך המידי אלא בעיקר בהשפעות העתידיות על מי שבפוטנציאל מכניס כסף לעסק. צריכים לעשות הפרדה כמובן במקרים בהם הצרכן לא מרוצה מהעבודה שסופקה על ידכם כעסק לבין מקרים בהם אתם (העסק) איננו מרוצה משיתוף הפעולה ו/או ממוסר התשלומים.
3. סכסוך עם ספק / נותן שירות – עסקים באופן טבעי צורכים שירותים רבים, מניקיון ועד פרסום. לעיתים מנסיבות מסוימות בית העסק מגיע לעימות עם נותן שירות באופן שנגרם נזק, עכשווי לשירות הנדרש והעלויות הכרוכות בו ועתידי למערכת היחסים עם הספק שללא העימות יתכן והייתם מעדיפים להמשיך לעבוד איתו.
4. סכסוך עם שותפים – מרבית העסקים נפתחים ומוקמים על ידי שותפים. סכסוכי שותפים דומים במשתנים רבים לסכסוך בין בני זוג אולם למרבה הצער ללא אמצעי הפיוס המקובלים בין בני זוג. אופן ניהול הסכסוך והמשבר עם שותף תוביל להשארת החלום והעסק חי וקיים או שתוביל לסגירתו עם הפסדים מרובים לכולם.
ששואלים מומחים מה הדרך הטובה ביותר לכבות שריפה? רואים איזה מומחים הם כבאים מתחילים ואיזה כבאים וותיקים. על אף אינספור תשובות אפשריות לאופן כיבוי השריפה, התשובה הנכונה היא שהדרך הטובה ביותר לכבות שריפה היא לא להדליק אותה.
צוות Problems Solvers) PS)
בעידן החדש ניהול משברים וסכסוכים דורש בסיס ידע (Base of Knowledge) רחב שמקיף תחומי ידע רבים משפטיים, כלכלים, פסיכולוגיים, טכנולוגים ועוד. מנהלים כיום מבינים שמצד אחד טיפול משפטי בלבד לא יסייע בידם ועלול לגרום לנזק יותר מתועלת, והמצד השני יש מחיר ב"לוותר" בכל סכסוך ומשבר מבלי לגבש מדיניות ברורה ולתת מענה נכון לאדם הנכון.
צוות PS מורכב מאנשי מקצוע המגיעים מעולם הגישור וניהול הסכסוכים ואשר בעלי ידע וניסיון רב בדינמיקה של סכסוך ומשבר. לא רק ידע תיאורטי רב אלא בעיקר ידע וניסיון פרקטי ומעשי בליווי צדדים לסכסוך משלב העימות הקשה בראשיתו ועד לגיבוש הסכם לסיום הסכסוך והמשבר.
הניסיון שנצבר אצל חברי הצוות מאפשר לנו הבנה עמוקה של הסיבות השונות שמובילות למאבק ולמלחמה הקשה והיקרה ואת המניעים השונים (ולא כסף הוא לא הראשון מביניהם) אצל סוגי האנשים השונים.
בראש צוות PS עומד עו"ד יניב שוורצמן בוגר תואר מוסמך (M.A) במדיניות ציבורית – יישוב סכסוכים וגישור מאוניברסיטת תל אביב, תואר ראשון ושני במשפטים בהצטיינות (L.L.M + L.L.B) מהאוניברסיטה העברית בירושלים וב-6 שנים האחרונות כיהן כיו"ר לשכת המגשרים בישראל.
התקשרו עוד היום ותתייעצו עם מגשר עסקי או מגשרת עסקית 077-5151333