איך פותרים סכסוכים בעבודה בדרך הטובה ביותר- גישור
מערכת יחסי עבודה הינה מערכת רגישה המבוססת על קשרים אישיים ואנושיים רבים. הליך הגישור בתחום העבודה הנו הפתרון הטוב ביותר הן עבור המעסיק והן עבור העובד, כאשר כל צד מפיק תועלת מהיתרונות הגלומים בהליך עבורו.
בהליך הגישור מתקיימת התאמה למאפיינים הייחודיים של יחסי העבודה, תוך התחשבות בדיני עבודה. הליך הגישור בענייני עבודה מאפשר לצדדים להמשיך לפעול יחד, לעיתים תוך הכנת הסכם המהווה חלק מהיחסים החוזיים בין הצדדים כל זאת בצורה ההוגנת והיעילה ביותר. דרך זו תסייע למעסיק ולעובד להביא את הסכסוך שהם נתונים בו לידי סיום תוך תחושה שהעניין נפתר באופן הוגן וצודק.
בהליך הגישור לא אוכפים את ההליך על הצדדים, אלא מחליטים על התהליך מתוך הבנה והסכמה בין המעסיק לעובד שמובילים לפתרון מהיר ויצירתי יותר מההליך המשפטי השגרתי.
היות וההליך הינו חסוי, הוא מהווה יתרון בולט הן למעביד והן לעובד ולכן מאפשר שיתוף פעולה בין המעביד לבין העובד בניסיון להגיע לפתרון הסכסוך וזאת מבלי להיות מושפע מהעובדה כי פרטי הסכסוך או ההסכם עשויים להגיע לידיעת עובדים נוספים ולהוות תקדים לתביעות נוספות. לעובד הליך זה מהווה פתרון הולם בכך שהוא לא יחשוש מפני הסטיגמה שהדבר עשוי ליצור אצל מעסיקים אחרים בעתיד.
איך ממליצים לפתור סכסוכים במקום העבודה בעולם?
בארצות הברית למשל ישנה מסורת ארוכה של גישור בסכסוכי יחסי עבודה מאז 1898. יודגש כי כלי הגישור הוא הכלי המועדף בעולם העסקים בארצות הברית. לאחרונה נערך סקר בין 1,000 החברות הגדולות בארצות הברית, כאשר התוצאה הייתה שכמעט 90% מהחברות עשו שימוש בטכניקה זו, גם עם עובדיהן וגם מול צדדים שלישיים כגון שותפים עסקיים.
קובעי מדיניות וארגוני עובדים רבים, מכירים בעובדה שלגישור יש תהודה מסוימת במקום העבודה. אנשים הם המפתח לארגון מצליח ופרודוקטיבי, וסכסוך שלילי בין יחידים או קבוצות של אנשים יכול להפריע ולשים מכשול בהמרצת והנעת הארגון ליתרון תחרותי ולגרום נזק לרווחת העובד.
הסכסוך הוא חלק בלתי נפרד מיחסי העבודה. ארגונים מודרניים הם דינמיים וסבוכים, מורכבים ממגוון רחב של אנשים עם רקע, דעות וערכים שונים וכן, ציפיות שונות. הארגונים מצידם, נמצאים תחת לחץ מתגבר לפרודוקטיביות או לאספקת שירותים איכותיים ללקוחות. מחקרים קבעו שעובד ממוצע עסוק בממוצע בכשלוש שעות בכל שבוע, בסכסוכים במקום העבודה. סך שעות זה מצטבר לכדי חודש עבודה מלא בכל שנה שמתבזבז על סכסוכים בין עובדים בחברה. אותם מחקרים קבעו שהחדרת הליכי גישור לתוך החברה מורידה את כמות הסכסוכים בחברה בכ-90%!!!
מידה מסוימת של הסכסוך בריאה למשל, תחרות הוגנת בין יחידים להצטיינות בתפקידיהם יכולה להיות דבר טוב, ואף יכולה לעזור ליצור חדשנות בתוך הקבוצות. אבל לעתים, המתח יכול להוביל לחיכוכים ולהתחיל ליצור קונפליקטים שליליים.
למה חשוב למנהלים לפנות להליך גישור?
מנהלים בדרך כלל צריכים למלא תפקידים מרובים במקום העבודה. אין זה מפתיע כי רבים נרתעים מקיום שיחות קשות עם הצוות, במיוחד אם אין להם את הכישורים או ההכשרה להתמודדות עם מצבים מורכבים שהפכו לאישיים. אם הסכסוך לא מנוהל באופן ישיר עם היווצרותו, הניסיון לפתור את המחלוקות ביניהם יהיה הרבה יותר קשה.
הנושאים לסכסוך יכולים להיות שונים ומגוונים: פיטורין, הטרדה מינית, פיצויים, הרעת תנאי עבודה, יחסי עובד – מעביד, הסכמי עבודה, חוזה עבודה אישי, סכסוכי עבודה, סיום יחסי עובד מעביד, פיצויי פיטורין, פיצויי הלנת שכר, שעות נוספות, זכויות נשים בהריון ובלידה, פנסיה ועוד…
כל אחד מאתנו ניתקל במקרה בו אדם פוטר מעבודתו, או חווה הרעה בתנאי העבודה. המגשר מסייע לצדדים להגיע להסדר מוסכם בכל הנושאים השנויים במחלוקת. הליך שגישור הוא מפגש של שני הצדדים צד מול צד מתוך בחירה וללא כפייה, כאשר תוצאת ההליך היא הסדר או הסכם ביניהם. זהו הליך שאיננו הליך משפטי אלא הליך בלתי פורמאלי ליישוב הסכסוך בין הצדדים מתוך הבנה כי להליך הגישור יש יותר סיכוי להגיע לפתרון.
לא רק הארגון סובל אם יש סכסוך בין אנשים. למצב יכולות להיות השלכות רציניות על הפרטים והן על "עוברי האורח" אשר אינם חסינים בפני האירועים המתרחשים סביבם. בכל אירוע של סכסוך יש סבירות שכמה עמיתים יהיו עדים לכך או שימשכו לתוך הסכסוך גם הם. לקוחות החברה או שותפים עסקיים עלולים להירתע כאשר עם שומעים או קוראים על הסכסוך ולא משנה להם "האמת".
במקרה של בחירה בהליכים משפטיים למען פתרון הסכסוך, האנשים המעורבים בארגון עשויים להיאלץ "לקחת צד", מצב זה יזיק לבניית מערכות היחסים בין המעורבים ועלול אף לסכן עבודת צוות עתידית.
מה ניתן להשיג בפתרון סכסוך בעבודה?
- פתרון מהיר שניתן להשתמש בו בכל נקודת זמן במחזור הסכסוך.
- הגישור מציע מרחב פעולה בטוח וסודי.
- חקירת הבעיות, הרגשות והחששות של כל המשתתפים ושיקום היחסים ביניהם באמצעות שימוש משותף בטכניקת יישוב הסכסוכים.
- מאפשר למעורבים להבין ולהזדהות עם הרגשות של הצד שמנגד.
- נותן למשתתפים תובנות על ההתנהגות שלהם ועל זו של האחרים ופותח הזדמנויות לשינוי.
- עוזר למשתתפים לפתח את הכישורים לפתירת סכסוכים עתידיים בעבודה.
- מעודד תקשורת ועוזר לאנשים המעורבים למצוא פתרון ששני הצדדים מרגישים שהוא הוגן- פתרון שמתאים לכלל הצדדים.
- הגישור משתמש באנרגיה הנוצרת על ידי הסכסוך בצורה חיובית כדי לצאת מהסכסוך ולהמשיך הלאה.