להרוויח עוד חודש עבודה על כל עובד שלכם / פורסם באתר ספונסר ב23.3.14
במהלך יום העבודה שלהם, העובדים שלכם לא עסוקים רק בעבודה. הרי ברור לכם שהפייסבוק פתוח אצל רובם ושמידי פעם הם גם עוברים לקרוא כתבות מעניינות באתרי אינטרנט שלא ממש קשורים לתחומי הפעילות של החברה. עם הדבר הזה כנראה שכבר השלמתם. אבל מה תאמרו על כך שיש עוד גורם מרכזי שגורם לעובדים שלכם לבזבז את זמנם לריק ועל חשבונכם? מה תאמרו על כך שאם תטפלו נכון בגורם זה תוכלו להרוויח עוד חודש עבודה על כל עובד שלכם?
מחקר גדול שערכה חברת הייעוץ האמריקאית CCP GLOBAL, בקרב 5000 עובדים ברחבי העולם, קבע שבכל ארגון גדול מבזבז כל עובד כשלוש שעות בשבוע על סכסוכים במקום העבודה. מהמחקר עולה שלאורך השנה כל עובד שלכם מבזבז בממוצע כחודש עבודה על הסכסוכים הללו. הסכסוכים בחברה יכולים להופיע באין ספור צורות: המנהל שמעצבן את המחלקה שלו וגורם להם להתגודד ולהוציא נגדו תסכולים סביב הברזייה, מנהלת הלשכה שמונעת מאנשים להיכנס למנכ"ל וזוכה בשל כך לקיתונות של גידופים ואפילו השומר בחניון שעזב את העמדה בדיוק בזמן שהסמנכ"ל רצה להיכנס. קצרה היריעה מלתת דוגמאות נוספות אבל המסר הוא ברור- אם תצליחו להוריד את המתחים הבין אישיים בחברה תוכלו לקבל תוצאות הרבה יותר טובות מהעובדים שלכם. מאחר ואתם כבר משלמים להם על העבודה שהם לא עושים, הרווח הוא אפילו כפול. כמובן שגם מבחינת העובד עצמו, הוא יהיה הרבה יותר נאמן ופרודוקטיבי, למקום עבודה בו אין צורך ללכת עם נעליים גבוהות כשנכנסים לחדר הישיבות.
מנהלים רבים לוקחים כמובן מאליו את הסכסוכים בחברה שלהם ולא מנסים להוריד את גובה הלהבות. אותו מחקר אמריקאי בדק מה קורה כאשר מכניסים הליכי גישור לתוך החברה. הליכי גישור על פי המחקר הם הדרכות לעובדים בנוגע לניהול סכסוכים נכון יותר והכנסת מגשרים מקצועיים לתוך החברה, על מנת ולהוציא את ניהול הסכסוכים מידיהם של המנהלים. כאשר מתקיים סכסוך בין עובדים תמיד יהיה המנהל האחראי, מצוי בניגוד עניינים, תמיד הוא יכניס שיקולים לא רלוונטיים כהעדפה אישית שלו לעובד זה או אחר, לתוך הסכסוך. כאשר מכניסים מגשר אובייקטיבי מקצועי פנימה, ניתן להגיע לפתרון מהיר שישאיר את הסכסוך מאחור ויאפשר לעובדים להמשיך הלאה מבלי "להדביק" את שאר העובדים במעורבות בסכסוך. המחקר קבע שחברות שהטמיעו את הגישור לתוכן, דיווחו על כך שהייתה ירידה של 90% בכמות הסכסוכים בחברה. מספרים אלא משקפים מצב בו על כל עובד יכולה החברה להרוויח עוד כמעט חודש עבודה מלא בכל שנה רק מטיפול נכון בסכסוכי העובדים שלהם.
יניב שוורצמן יו"ר לשכת המגשרים בישראל והעומד בראש הבית לגישור ויישוב סכסוכים, המתמחה בפתרון ובניהול סכסוכים עסקיים וסכסוכים במקומות עבודה, אומר "שמנהלי חברות גדולות בוחרים לעיתים להתעלם מהסכסוכים אצלם בחברה ולטפל בהם רק כשכבר מאוחר מדי." דוגמא לכך הוא נותן במקרה שהגיע אליו בו מזכירת המנכ"ל שעבדה בחברה 9 שנים, נקלעה לסכסוך עם מנהל מחלקה שמינה המנכ"ל. מנהל המחלקה שם לב שהבקשות שלו מהמזכירה, מטופלות מאוד לאט לעומת מנהלים אחרים ושתמיד הדברים נעשים בעצלתיים וללא תשומת לב ראויה. המזכירה מצידה חשבה שהמנהל הוא שחצן ולא מקצועי ושהוא מתנהג כמו טווס ולא נותן לה כבוד. לכאורה היה מדובר על סכסוך קטן אך כעבור כמה חודשים, הסכסוך התחיל לתפוס תאוצה ולהשפיע על התנהלות החברה כולה. כולם ידעו שיש מתיחות בין השניים ובאופן טבעי לקחו צד לטובת המזכירה או המנהל. הדברים הגיעו לכך שהמנכ"ל הבין שאם לא ימצא פתרון מהיר, הוא יאלץ לפטר את המזכירה ולהעסיק מזכירה אחרת במקומה. מאחר ואותה מזכירה הייתה ותיקה והכירה את כל צרכיו ועשתה עבורו עבודה מעולה, הוא חשש מהזמן היקר שיאבד כשיצטרך להכשיר עובדת חדשה במקומה.
כאקט אחרון לפני שבירת הכלים, נשלחו המזכירה והמנהל לפגישת גישור אצל יניב. בפגישה הם העלו את התסכולים ההדדיים שלהם אחד מהשנייה ולהפך. מתוך השיחה עלה שהבעיה המרכזית של המזכירה היא חוסר הכבוד שהיא חושבת שהמנהל רוכש עבורה. לאחר שהמנהל הבהיר לה שהוא דווקא מאוד מעריך אותה ולאחר שנקבעו כללי התנהגות ברורים ביניהם, הם הסכימו להפסיק את ההשמצות ההדיות ולפעול ביחד ובתאום מלא. כתוצאה מהגישור, נגמר הסכסוך, המתחים בחברה ירדו והמנכ"ל לא נאלץ לפטר אף עובד.
בארה"ב ובאירופה נעשה שימוש רב במגשרים שמלווים חברות גדולות. בישראל הנושא אמנם תופס תאוצה אך עדיין חברות רבות לא משתמשות בכלי הגישור שיכולים ללא ספק לשפר את התפוקה ולהעלות את הרווחיות בחברה שלהם.