המדריך המלא לבחירת מגשר
המדריך המלא והמקיף ביותר שנכתב בישראל בשאלה איך בוחרים מגשר. רגע לפני שאתם פונים לגישור, שבו וקראו את המדריך הזה ותדעו למה לצפות ואילו שאלות לשאול כדי לוודא שהמגשר הוא המגשר המתאים עבורכם.
ניתן לקרוא את המדריך בהמשך העמוד או להורידו אליכם למחשב בלינק הבא.
מבוא
אם החלטתם לפתוח ולקרוא את המדריך לבחירת מגשר, זה אומר שבחרתם בבחירה הכי טבעית, הכי נבונה והכי נכונה לפתרון הסכסוך שלכם ולשיפור המציאות שלכם. קריאת המדריך ויישום ההמלצות הניתנות במסגרתו, יעזרו לכם בבחירת המגשר, שיעניק לכם את השירות המקצועי הטוב ביותר.
רגע לפני שנתחיל ונראה איך בוחרים מגשר, אני חייב לפתוח ולומר לכם שאני מאוד שמח, שהבנתם שאפשר גם אחרת. הבחירה שלכם בהליך הגישור, היא הבחירה הנכונה ביותר לפתרון הסכסוך שלכם, מהסיבה הפשוטה והאמיתית, שהליך הגישור נותן תוצאות טובות יותר לכל אחד מהצדדים, בכל היבט ובכל תחום. תוצאותיו המיטביות של הליך הגישור, בולטות במיוחד, כאשר עורכים השוואה בין הליך הגישור לאלטרנטיבות האחרות לפתרון סכסוכים, ובפרט לעורכי הדין ובתי המשפט. לצערי, ישנם עדיין אנשים שאינם מכירים את הליך הגישור והיתרונות הרבים הנעוצים בו, למשל, תוצאה מהירה, שימור של מערכות יחסים שעליהן להימשך חרף הסכסוך בין הצדדים, שליטה בהליך ובפתרון הסכסוך (לרבות במועד בו יתקיימו פגישות הגישור), ניהול ההליך בשפת המסוכסכים, הגעה לתוצאה ששני הצדדים מרוצים ממנה, ועוד יתרונות רבים ושונים. אם אתם מכירים אנשים שלא מודעים להליך הגישור וחווים סכסוכים שונים (מכרים, חברים, משפחה), אתם יכולים לעזור להם ולשלוח להם את הטבלה שהכנתי עבורם, אשר נמצאת בסוף מדריך זה, ומסבירה בצורה השוואתית את יתרונותיו הרבים של הליך הגישור, לעומת הליכים חלופיים לפתרון סכסוכים.
עכשיו נחזור אליכם, אלו שבחרו נכון בחרו בהליך דרך הגישור. בחירת המגשר שיגשר בסכסוך שלכם היא קריטית ואפילו דרמטית (כן, כן). למעשה, בחירת המגשר שיגשר בסכסוך שלכם, היא השלב הראשוני והחשוב ביותר בכל הליך הגישור. הסיבה, שישבתי וכתבתי את המדריך לבחירת המגשר היא המציאות. מציאות, בה אני מקבל במסגרת תפקידי כיושב ראש אגודת לשכת המגשרים בישראל בישראל פניות מצדדים מתוסכלים, שחוו הליך גישור שנכשל. לרוב, האשמה בכישלון הליך גישור תיפול על המגשר ותשפיע על המחשבה הפנימית של אותם מגושרים על הליך הגישור בכללותו. בינינו, זה לא משנה בכלל אם המגשר הוא האשם בכשלון ההליך או לא, מה שעומד לנגד עיניהם של הצדדים, הוא שהליך הגישור הסתיים, אך הסכסוך שלהם עדיין קיים, והתקווה שלהם למציאת פתרון הוגן לסיום הסכסוך ויצירת שיח, נגוזה. תזכרו את המצב שבו אתם נמצאים כשאתם בשלהי סכסוך רווי ברגשות; המצב הרגשי הלא פשוט, המצב הכלכלי המורכב והכל מאוד טעון. הסכסוך עם בן או בת הזוג, השותף העסקי או עמית לעבודה, עובד, שכן, עם אנשים אשר היה לכם איתם קשר רגשי כלשהו וייתכן ועדיין יש , למרות הסכסוך והרגשות הטעונים והקשים אחד כלפי השני. עכשיו, שניכם צריכים להסכים ולמצוא מגשר שתוכלו לסמוך עליו. מגשר, אשר יצור אמון בקרב שניכם ושיעזור לכם למצוא את הדרך הנכונה כדי לצאת מהסכסוך ומהתסבוכת. אתם מחפשים מגשר, שיענה על הצרכים, הרצונות והתקוות של שניכם יחד, אחרת הליך הגישור פשוט לא יעבוד. נסו לחשוב על בעל מקצוע, שמייצג אינטרסים וצרכים של שני צדדים יחד וצריך לבנות אמון בין שני צדדים שנמצאים בסכסוך (רופא, עו"ד, רו"ח וכן הלאה מייצגים צד אחד בסכסוך ונוקטים עמדה לטובת אחד מהם). ייצוג ודאגה לאינטרסים של שני הצדדים לסכסוך, על-ידי בעל מקצוע אחד נשמע קשה נכון? כמה שלא תהפכו ותחשבו על זה, המגשר הינו בעל המקצוע היחיד אשר מתמחה בייצוג של שני צדדים שהם לכאורה בעלי רצונות שונים ומנוגדים האחד לשני, בו זמנית. לקושי זה, יש להוסיף את הידיעה כי בחירה של מגשר לא מקצועי, יכול לגרום לנזק חמור לתהליך ולשני הצדדים, אז מקצועיותו של המגשר שתבחרו, חייבת להיות בלתי שנויה במחלוקת. במרבית המקרים יהיה קשה מאוד להביא צדדים לסכסוך שעברו הליך גישור שכשל, להליך גישור נוסף (עם מגשר אחר). בעלי מקצוע אחרים, ניתן ואפילו מקובל במקרים מסוימים להחליף באמצע תהליך, ללא כל בעיה, במידה ונתקלים בבעיה או בקושי. הסיבה למהותיות הבחירה הראשונית במגשר וזהותו היא פשוטה, "פיצוץ" באחד ממפגשי הגישור בגלל חוסר מקצועיות של המגשר, יגרום בדרך כלל להחרפת הסכסוך והדרך להליך גישור נוסף תהיה מאוד קשה. נהוג לומר שאם אתה לא מרוצה מרופא, עו"ד או רו"ח אתה מחליף אותם, אך, אם אתה לא מרוצה מהמגשר אתה מפסיק את הליך הגישור ולא חוזר אליו, ולא בטוח שתחזור בכלל להליך הגישור. הליך הגישור נותן מענה טוב יותר ותוצאות טובות באופן משמעותי לשני הצדדים המסוכסכים, בכל היבט ונושא, אך יתרונותיו של ההליך כפופים לאותה בחירה ראשונית נכונה, במגשר המתאים לנו, ולמועד בו אנו פונים להליך הגישור, שצריך להיות מועד מוקדם ככל הניתן, כדי למנוע נזקים נפשיים, אישיים וכלכליים כתוצאה מהסכסוך..
על מנת שאוכל לעזור לכם לבחור היטב את זהות המגשר, אציג בפניכם במסגרת מדריך זה בהרחבה את כלל המשתנים המהותיים אשר עליכם לבחון בבואכם לבחור מגשר. בסוף כל פרק אצרף את המלצתי האישית ואתן לכם דוגמא של 2-3 שאלות שתוכלו להציג למגשר שאתם שוקלים שינהל את הסכסוך שלכם. התשובות שתקבלו מכלל השאלות בסוף כל פרק במדריך זה, יאפשרו לכם לבחור את המגשר המתאים לכם בצורה המיטבית.
יריית פתיחה
כמו שראיתם, לזהות המגשר שתבחרו, חשיבות קריטית להצלחת הליך הגישור. אבל רגע לפני שאנחה אתכם כיצד לבחור מגשר – חשוב לי להבהיר לכם, אתם היחידים שבוחרים את המגשר!!! זהות המגשר חייבת להיות מקובלת עליכם באופן מלא. לא עורך הדין ולא בתי המשפט, אתם הבוחרים. מי שאומר לכם שזהות המגשר שכבר "נבחר" לכאורה לניהול הליך הגישור בסכסוך שלכם לא ניתנת לשינוי, מטעה אתכם. הליכי גישור רבים בהם "הנחיתו" על צדדים את המגשר, או שאחד הצדדים התפשר על זהות המגשר, הסתיימו בתחושה קשה של אותו הצד שהמגשר נבחר על ידי הצד השני, עניין זה, השפיע על הליך הגישור עצמו, הכשיל ופגע בהליך, ובצדדים. הליך גישור שנכשל, מוביל את אותם הצדדים פעמים רבות למלחמה משפטית מכוערת וקשה. לכן, משפט המפתח שעליכם לשנן, הוא: שאתם ורק אתם בוחרים.
למעבר למדריך המלא לבחירת מגשר לחצו כאן