גישור או תביעה בקניין רוחני – טוב לצדיק וטוב לשכנו
ומה אם לא הייתי תובע… והפעם בין תביעה לגישור בקניין רוחני
- הדבש והתפוח – חבר טוב סיפר לי ששבוע לאחר ראש השנה האחרון הוא קיבל מכתב התרעה מעו"ד על הפרת זכויות יוצרים תוך שהוא מתבקש להעביר אחר כבוד המחאה סך של 100,000 ש"ח. "פשעו" של החבר היה שהוא מצא תמונה של תפוח בגוגל והדביק אותו בברכת השנה טובה לחברים הקרובים. אותה גרפיקאית טענה שהתפוח שלה. לאור הסכום הגדול לא הייתה לו ברירה והוא פנה לעו"ד. במכתב תשובה "זרק" העו"ד את הצד השני מכל המדרגות לאחר שהתברר שמצאו דוגמאות של התפוח בכל מיני אתרים נוספים. בבדיקת לקוח סמוי התברר שהיא מוכרת תמונות שלה ב-400 ש"ח. החבר שלי אמר שאם אותה גרפיקאית הייתה מרימה טלפון והייתה מפנה את תשומת ליבו הוא היה בשמחה רבה משלם לה עבור התמונה בלי להיכנס לוויכוח. היא הפסידה, שם, מוניטין, לקוח ולפחות 400 ש"ח, החבר הפסיד שבוע בלי שינה ומאות ש"ח שבמקום לשלם לגרפיקאית שילם לעו"ד.
- שרים ובוכים – חברת שרים קריוקי בע"מ תבעה את חברת דיווה גרופ בע"מ (1738-07) בגין שימוש לטענתה בשירי קריוקי תוך פגיעה בזכויות יוצרים שלה בסכום של 500,000 ש"ח. מבלי להלאות אתכם בטענות התביעה וטענות ההגנה התובעת, נספר שהתובעת "זכתה" בשלושים אלף ש"ח. רק לצורך ההבנה האגרה שיש לשלם בגין התביעה היא 12,500 ש"ח תוסיפו לזה שכר טרחת עו"ד ועוד זכייה כזו ואבדנו. התובעת הפסידה כסף, לקוחות ומוניטין כמי שרצה לבית משפט. בהליך גישור היא יכלה להרוויח את אותו הסכום ממקום של שיתוף פעולה ולא ענישה.
- איך שורפים גשרים או ציפור אחת ביד משתיים על העץ – בין בן חמו וחברת טנא נוגה, היה הסכם הפצה במסגרתו העניקה טנא נוגה לבן חמו זכות הפצה בלעדית של מוצריה באזור מסוים. כ-17 שנה לאחר חתימת ההסכם, נתערערו היחסים בין בן חמו לטנא נוגה ובן חמו עתר לבית המשפט על מנת שיצהיר על היות זכות ההפצה שבידו קניינו ועל חובת טנא נוגה לשווק מוצריה באופן בלעדי באמצעותו. בית המשפט העליון דחה את תביעתו של בן חמו. כך, מערכת יחסים של 17 שנים נסתיימו בהחלטה חדה וברורה תוך הבנה שלא ניתן יהיה עוד למצוא פתרון לעבוד ביחד. הרי ברור שבמהלך השנים נוצרו קשרי חברות ואמון בין בין חמו ולבין טנא נוגה. הקביעה של בית המשפט לא הותירה בידי בן חמו שום אופציה עתידית בשיתוף פעולה שונה מזה שהיה קודם עם חברת טנא נוגה, בהסדר אחר אשר ימשיך לשרת את טובת שני הצדדים. בן חמו למעשה סגר דלת עם חברת טנא נוגה אחר 17 שנה.
לסיכום, הגישור אינו רק הליך שבא להקל על העומס בבתי משפט, הוא מתבסס על תרבות של דו קיום, ערכי אנוש ומוסר בסיסי ועל הנכונות לקחת אחריות ולהסדיר בהסכמה ובבחירה אישית את מערכת היחסים בחברה. המגשר, בניסיונו להוביל לאיזון בין האינטרסים, ניטראלי לתמונת המצב החוקית של הסכסוך. "שלי שלי ושלך שלך" זהו המשפט המכונה בפי חז"ל מידת בינוניות ,"טוב לצדיק וטוב לשכנו" זהו הגישור.
רוצים לדעת עוד כנסו לאתר הראשי שלנו או צרו קשר באחת החלופות הבאות: