גביית חוב – איך נכון לפעול כשחייבים לכם כסף או כשהפרו התחייבות כלפיכם?
מי מאתנו לא נתקל בלקוח שסירב לשלם אחרי שנהנה משירות שקיבל? מי מאתנו לא נתקל בספק או נותן שירות שלא עמד בהתחייבות שלו? אם אתם עצמאים, בעלי עסקים, מכל סוג, יועצים, נותני שירות, מתווכים, טכנאים, אנשי מדיה ופרסום, אומנים, מסעדנים ואנשי תרבות, כמעט בכל תחום שהוא, קרוב לוודאי, שנתקלתם בסיטואציות כאלו. זה מרגיז. זה מכעיס. זה חלק מחייו של כל עצמאי.
אז מה עושים? איך מתמודדים עם מישהו שחייב לכם כסף או עם מישהו שהפר התחייבות כלפיכם?
נתחיל בשני "לא" גדולים. שני דברים שפשוט אסור לעשות.
- אל תאיימו. איומים, לא רק שהם מיותרים, הם ימנעו מכם את האפשרות לקבל את המידע מהלקוח, למה הוא לא מוכן לשלם או את המידע מדוע הספק / נותן השירות, לא מוכנים להשלים את המשימה וההתחייבות שלהם. איום, מכל סוג, סוגר אוטומטית כל הזדמנות לנהל שיח ודיון ענייני שיכול להיות עם אותו הלקוח או נותן השירות. אתם לא מאיימים (לא בעל פה בשיחת טלפון או בפגישה, ובטח לא מאיימים בכתב באופן ישיר או בעקיפין). תזכרו שאם תאיימו על הצד השני, תצמצמו לעצמכם את מרחב העבודה, תקטינו את היכולת שלכם לבנות תוכנית אסטרטגית ותפגעו בנראות שלכם ובמוניטין שלכם.
- אל תמהרו להוציא מכתב התראה מעו"ד. עצמאיים, בתור הרגל, ממהרים להוציא מכתב מעו"ד שדורש את התשלום או את ביצוע ההתחייבות. זה מהיר. זו יחסית פעולה זולה. מעבר לזה שזה עובר על ה"לא" הראשון של לא לאיים (הרי זאת כל המהות במכתב מעו"ד), במידה תוציאו מכתב התראה מעו"ד יקרו אחד משני דברים הבאים:
- במקרה הטוב תקבלו מכתב מעוה"ד של הלקוח או נותן השירות, התוצאה – העברתם את המחלוקת שלכם ל"זירה המשפטית" ולהליך משפטי. מעכשיו, לא רק שההוצאה הקטנה על המכתב הפכה להיות הוצאה גדולה על הליך משפטי, אלא שבנוסף איבדתם כל שליטה על התהליך ותוצאותיו.
- במקרה הרע, הלקוח ישלם לכם ואתם איבדתם את הלקוח לעד, הממליץ, המוניטין, והכל במרחב המחייה והעבודה שלכם.
האם זה אומר לא לפעול ולקוות שהלקוח ישלם או שנותן השירות יעמוד בהתחייבויות שלו? כמובן שלא. מי שמכיר אותי יודע שאני נגד פשרות. אני חושב שפשרה משאירה טעם רע בפה. צריכים להגיע לפתרון שיהיה מוסכם עליכם במלואו, ושאתם מקבלים אותו כי הוא הפתרון הטוב ביותר בנסיבות.
רגע לפני שאני אסביר מה הדרך הנכונה לפעול בעיניי, יש לי הערה אחת. חלק גדול מהמקרים שבהם לקוח לא מוכן לשלם את התשלום שהתחייב לשלם או נותן שירות שלא עומד בהתחייבויות שלו, קורים בגלל שינויים שקרו בדרך ואי הבנות (לכאורה), לכן אם יש עסקה מתגלגלת, שירות שנמשך, ושינויים המתחייבים מאופן השירות, יש לכם שתי אפשרויות:
- שקיפות, שקיפות, שקיפות (זה ברור?!), והכל בכתב !!! לא בעל פה. לא מוקלט. עזבו לרגע את ה"ראיות" אח"כ. שלחו הודעה בוואטסאפ, וקבלו אישור כתוב להתחייבות כלפיכם (מה השתנה בתהליך, לוח זמנים חדש, תשלומים חדשים ומעודכנים, התחייבויות אחרות ומותאמות וכן הלאה). אנשים נוטים לשכוח דברים שהם אמרו בעל פה. יותר קל להפנות אותם להודעה כתובה. הודעה כתובה לא נתונה לפרשנות בדרך כלל והיא עוזרת לשני הצדדים. חשוב גם לתת לצד השני (הלקוח או נותן השירות) לכתוב את הסיכום החדש ואת המשמעויות של ההתפתחות, ככה תוכלו לראות ולוודא שאכן הבנתם אחד את השני.
- לזרום ולסלוח. לפעמים אנחנו מעדיפים, מבחינה אסטרטגית, מבחינת סיכוי-סיכון, מבחינה עסקית, שיהיו דווקא שטחים "אפורים", כי אנחנו מבינים שאם הדברים יהיו בכתב, ועל השולחן, אנחנו עלולים לאבד את העסקה. זה בסדר גמור, רק תהיו מודעים לכך, וקחו בחשבון שבאותה עסקה, כך אתם בחרתם להתנהל, שלא תתאכזבו אח"כ בדרך אל הריב. ככה תנהלו את העימות ממקום של "הבנה" על "אי ההבנה" ועל "השטח האפור", שטח אפור שאתם בחרתם להיות בו. את ההבנה הזאת תרשמו לעצמכם בוואטסאפ (לעצמכם) או בכל מקום אחר, כ"תזכורת" לסיכום שעשיתם עם עצמכם, לשלם מראש מחיר אפשרי על "האפור".
אז, מה כן עושים? מה הדרך הנכונה לפעול?
אלו השלבים שאני ממליץ לנקוט בהם, כאשר יש מחלוקת בנוגע לתשלום, כאשר כל אחד ואחד מהם חשוב, ואין לדלג על אף אחד מהם.
- שיחה טלפונית /פגישת הקשבה. נכון שלא כל הלקוחות או נותני השירות ירצו לשוחח אבל אתם תעשו הכל כדי לשמוע אותם. שמתם לב מה כתבתי? אל תתקשרו כדי לנזוף או לדרוש אלא כדי להקשיב. רק להקשיב. לא להוכיח אותם. לא להתנגח בהם. תקשיבו. תבינו מה הם טוענים ככה יהיה לכם מידע לשלב הבא.
- מכתב / מייל שנכתב על ידכם.
- חלק המחמאה – מכתב שמתחיל במחמאה על זה שהם בחרו בכם לסייע להם ושאתם מאושרים בשבילם שהם ביצעו את העבודה דרככם (אם זה נותן שירות אז מחמאה אחרת מותאמת).
- חלק הבקשה – ששמעתם בקשב רב את מה שהם אמרו, וברור לכם שהם לא רוצים לגזול פרנסה של אדם. שאתם בטוחים שהם יודעים שזה לא רק שיש הסכם מסודר (סעיף ___ להסכם), אלא שעשיתם את עבודתכם.
- חלק הסיכום והרמז – שאתם מבקשים בכל לשון של בקשה לסיים את זה בצורה הוגנת ונכונה, שאתם בטוחים שגם הם לא היו מוותרים על משהו שהיה מגיע להם.
- שלב ההזמנה – הם מוזמנים ליצור קשר בהקדם ולדבר על איך מסיימים זאת מהר ככל האפשר.
- מעורבות צד שלישי בעל פה – רגע לפני תחילת הליך גביה לא נעים, אני ממליץ להיעזר בצד שלישי, זה יכול להיות מגשר מקצועי או מישהו מטעמכם (עו"ד, רו"ח, מנהל, מתווך מסניף אחר) שירים טלפון ויאמר ללקוח, "תשמע, רגע לפני, ההוצאות, החוסר נעימות, בוא נשב ונסגור דברים, אתה תגיד מה מפריע לך ונראה מה אפשר לעשות". לעיתים פניה כזו, מאפשרת לצד השני לרדת מהעץ שעלה עליו, ולסגור את האירוע בהסכמה.
- מכתב התראה – זה השלב (שקרוב לוודאי שלא תגיעו אליו) שבו צריכים להוציא ללקוח או לנותן השירות מכתב התראה (מכתב עו"ד) שהיה ולא יסדיר התשלום או את השלמת ההתחייבות לא יהיה מנוס מפניה לבית המשפט.
- "תביעה לסכום קצוב בהוצאה לפועל" – במידה ויש סכום ברור לחיוב והסכם כתוב, אפשר להוציא מכתב התראה לפני תביעה בסכום קצוב בהוצאה לפועל, מכתב שחייבים להוציא לצד השני לפני שמגישים תביעה לגביית התשלום שמגיע לכם על פי ההסכם. כך שבמידה ויש סכום כסף שלא שולם עם הסכם חתום, שווה לשקול לכת ישירות במסלול הזה. האם הוא הקצר ביותר? התשובה היא כנראה שלא, אבל בסכומים לא גדולים, ברוב מוחלט של המקרים, זה יפתור את הבעיה.
- מכתב התראה רגיל – אם מדובר בהתחייבות לא כספית או בסכומים גבוהים ומשמעותית, תפעלו שעו"ד יוציא מכתב התראה, הפנייה הזאת, נעשית עם 3 כוכביות. הכוכבית הראשונה, מכתב ענייני, בלי "מחמאות" לצד השני על ההתנהלות שלו, בדרך כלל כשכותבים לצד השני איך הוא התנהג, הוא מחזיר באותה מידה והסיכוי להידברות נעלם. כוכבית שניה, בלי דרישות מופרכות לפיצוי. יש נטיה לרשום דרישות של אלפי ₪ על הוצאות ועוגמת נפש ושאר ירקות. זה מיותר, אף אחד לא באמת משלם את הסכומים האלו וזה מוביל בהכרח לתשובה נגדית של עו"ד. והכוכבית השלישית, קצר. פשוט. מה שלא יהיה פשוט, פשוט לא יהיה. זה לא פוגע לכם בזכויות בשום צורה, אתם לא מוותרים על טענות. המטרה היא לא לשכנע אלא להעביר מסר שמבחינתכם אתם לא מתכוונים לוותר.
- החלטה על הגשת תביעה – במידה והמכתב לא סייע, אתם צריכים להחליט אם להגיש תביעה או לא. כדי להחליט אם אתם רוצים להגיש תביעה, יש 4 נקודות חשובות שעליכם לקחת בחשבון:
- סיכוי תביעה – במערכת המשפט שלנו לא באמת אפשר לדעת מה תהא התוצאה של ההליך המשפטי, לא משנה כמה אתם בטוחים בטענות שלכם. מה שכן אפשר לעשות זה להבין מה הטענות המשפטיות של הצד השני. באופן טבעי, עו"ד שתפנו אליו, ידגיש את היתרונות שיש לכם, תפנו לעו"ד ותציגו את התמונה של הצד השני ותשאלו אותו מה אפשר לעשות. ככה תוכלו לקבל תמונה מלאה על הסיכוי שלכם. אח"כ תודו לי על הטיפ הזה.
- אנרגיות ומשאב רגש – לנהל תביעה כתובעים זה הליך לא נעים. מאוד לא נעים. לא רק לכם, אלא גם לסובבים אתכם. כתבי הטענות מנוסחים פעמים רבות בצורה אלימה ותוקפנית, הדיונים לא נעימים, החקירות הן לא נעימות, בקיצור זה תהליך מאוד לא נעים. תראו שאתם בשלים לעבור אותו. אם אתם לא תשנו בלילות בגלל הליך משפטי, תריבו עם בן או בת הזוג שלכם, זה פשוט לא שווה את זה.
- משאב הזמן – הליך משפטי גוזל זמן רב, בהכנה, במחשבה, באיסוף החומר, בדיונים, וגם ההגעה להכרעה, לוקחת לרוב זמן רב מאוד. תראו שיש לכם את משאב הזמן הנדרש.
- משאב כספי – הליך משפטי עולה כסף. והרבה. אגרות, שכר טרחת עורכי דין, חוות דעת מומחים, שליחויות, מוניות ועוד. נכון שבאופן תיאורטי אם תזכו בתביעה, תקבלו הוצאות, רק שההוצאות שנפסקות בד"כ במערכת המשפט הישראלי הן נמוכות מאוד ולא מכסות אף לא חצי מההוצאות שהוצאו בפועל. יש צורך לבצע הוצאה כספית מיידית, ללא הבטחה שתקבלו אותה חזרה בעתיד, גם במקרה בו תנצחו בתביעה שהגשתם.
- הגשת תביעה – החלטתם להגיש תביעה, תבחרו את המסלול שייתן את התוצאה הטובה ביותר, בין אם בתביעה לסכום קצוב בהוצאה לפועל – תביעה שמגישים בלשכת ההוצאה לפועל בהסתמך על הסכם, ובין אם תביעה במסלולים משפטיים אחרים (תביעה בסדר דין מקוצר, תביעה רגילה) הכל בהתאם להתייעצות נקודתית בכל אירוע ואירוע.
רוצים לקבל ייעוץ אישי ובניית אסטרטגיה שתתאים לכם? לחצו כאן לשליחת הודעה לוואטסאפ האישי שלי